Назад

В БТПП се проведе кръгла маса на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст"

Дискусията се състоя под патронажа на заместник министър-председателя и председател на „Националния съвет по демографска политика" Валери Симеонов






В БТПП се проведе кръгла маса на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст". Дискусията се състоя под патронажа на заместник министър-председателя и председател на „Националния съвет по демографска политика" Валери Симеонов.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов приветства присъстващите и подчерта, че бизнесът подкрепя необходимостта от мерки за ускорен репродуктивен демографски ръст, като подчерта, че ангажимент на държавата и експерти от управлението е да изготвят  подробен план за конкретни действия.

За първи път от 27 години насам демографската политика е акцент в програмата на правителството. За съжаление през годините на преход тази тема беше пренебрегвана и беше използвана само по време на избори. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на дискусията, организирана от Българската търговско-промишлена палата.

Темата е приоритет, защото решихме, че трябва да възродим България и да възвърнем гордостта и самочувствието на всеки един български гражданин, а това може да стане по два начина. Единият е да възвърнем българските ценности, традиции и култура. Вторият е чрез разработване на регионални демографски политики с мерки и дейности за решаването на проблемите във всеки един регион на България, добави зам.-министър Петрова.

Участие взеха и председателят на СБУ д-р Янка Такева и председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. По време на събитието в БТПП бе поставен акцент върху политиката на държавата за връщане в България на младежи, които са завършили образование в чужбина и са останали да живеят и работят там. Срещите, които се провеждат в различни европейски градове между български младежи с български работодатели, показват, че почти всяка година млади, професионално подготвени хора, се връщат в страната ни.

По време на дискусията стана ясно още, че родителите на 51% от децата в училище са без сключен брак. 12 на сто от децата пък живеят с бабите и дядовците им, докато майките и бащите им работят в чужбина.

Друг проблем, който беше очертан, е, че много от завършващите средно образование у нас избират да следват в чужбина. В Европейския съюз има около 30 000 български студенти, а между 15 000 и 17 000 всяка година избират престижните Топ 100 висши учебни заведения по света.


28.07.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад