Назад

Среща с новоназначения търговски представител в Йордания



Динамизирането на двустранните отношения България – Йордания обсъдиха на среща председателят на Палатата Цветан Симеонов и новоназначеният ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в Йордания Кунчо Куманов. След известно прекъсване е възстановено търговското ни представителство в Аман, на което се възлагат очаквания за увеличаване на стокообмена и инвестициите.

Обсъдена бе съвременната обстановка в Йордания и региона. Отчетена бе ролята на бизнес делегациите, организирани от БТПП, до Ливан, Йордания и други страни, както и взаимодействието с партньорски организации от Хашемитското Кралство.

Цветан Симеонов представи дейността на Палатата и основните услуги в помощ на бизнеса като Търговския регистър на БТПП, Арбитражния съд и статистическите издания.

По време на срещата беше обсъдено още традиционното връчване на годишните награди на БТПП за СТИВ, възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между български и йордански фирми, както и активизиране на дейността на Българо-йорданска камара за икономическо сътрудничество.

Изтъкнати бяха нарасналите възможности за търговия, бизнес и инвестиции в Йордания.

Контекст
Споразумението за асоцииране между ЕС и Йордания влезе в сила на 1 май 2002 г. С него постепенно бе създадена зона за свободна търговия между ЕС и Йордания за период от 12 години. Освен това през 2007 г. влезе в сила споразумение за по-нататъшна либерализация по отношение на селскостопанските продукти.

В духа на преразгледаната европейска политика за съседство, ЕС и Йордания се споразумяха през декември 2016 г. за своите съвместни приоритети за партньорство и за пакт, като потвърдиха амбициозна програма за сътрудничество в различни области. Преразгледаните правила за произход и съответното сътрудничество между ЕС и Йордания в областта на търговията и икономиката са неразделна част от пакта.


 


20.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад