Назад

БТПП взе участие в 121-та пленарна асамблея на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати в Брюксел





Председателят на БТПП Цветан Симеонов и зам.-председателят Георги Стоев взеха участие в 121-та пленарна асамблея на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) и редовно заседание на Борда на директорите в Брюксел.

Заседанието бе открито от Рихард Вебер, председател на ЕВРОПАЛАТИ. В пленарната сесияв участват делегациите на 35 държави, представени от 75 делегати.

Основните теми, които бяха обсъдени по време на заседанието бяха интеграцията на бежанците на трудовия пазар и ролята на бизнеса, БРЕКЗИТ и неговата роля върху европейската икономика. Цялото становище на ЕВРОПАЛАТИ относно БРЕКЗИТ може да откриете ТУК.

Председателят на БТПП направи изказване по повод единството на членовете на Европалати и бе поздравен от ген. секретар Арналдо Абрузини.

Делегатите решиха през октомври са се състои икономически форум на Европалати в Барселона. Министърът на финансите на Люксембург Пиер Грамена приветства участниците в пленарната асамблея.

Председателят на бюджетната комисия на ЕВРОПАЛАТИ – Щефан Мюлер, представи финансовото състояние през 2016 г. и бюджета за 2017 г.  Дискутирани бяха и предстоящите избори за Ръководство на Асоциацията, които ще се проведат през есента на 2017г. и постъпилите кандидатури за председател от Австрийската стопанска камара в лицето на Кристоф Лайтъл и за заместници от представителите на палатите в Ирландия, Гърция и Швеция.

Председателят на БТПП направи изказване по повод единството на членовете на Европалати, касаещо необходимостта от по-активна работа с членовете и тяхното задържане и привличане в организацията, и бе подкрепен и от ген. секретар Арналдо Абруцини и кандидатът за следващ председател – Кристоф Лайтъл. Запазване на единството в палатската система, необходимостта от проучване на състоянието на членовете на Асоциацията и реформиране на дейноста на ЕВРОПАЛАТИ спрямо нуждите на членовете, бяха определени като основни мерки.

Приета бе поканата на БТПП за домакинство на 123-та пленарна асамблея на ЕВРОПАЛАТИ, която ще се проведе в гр. София в началото на м. юни по повод Българското председателство на Съвета на ЕС. БТПП ще информира допълнително за инициативата.

Обсъдени бяха още бъдещите инициативи на Асоциацията, сред които Икономическият форум на ЕВРОПАЛАТИ, който ще се проведе в периода 26-27 октомври 2017г. в Барселона и ще събере на едно място представители на национални, регионални и местни палати за обсъждане на практически и иновативни услуги за организации и предприятия. При интерес за участие, може да се свързвате с: дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ на e-mail: m.markova@bcci.bg.

 


06.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад