Назад

Среща с представител на ръководството на Гвинейска търговска, индустриална и занаятчийска камара



 

Шейк Камара, генералният секретар и понастоящем изпълняващ длъжността председател на Гвинейската търговска, индустриална и занаятчийска камара (ГТИЗК), се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. В разговорите участваха и Камара Муса, първи секретар по финансови и консулски въпроси и временно управляващ посолството на Гвинея в Белград и Ердинч Рамадан, почетен консул на Република Гвинея в България.

Камара представи дейността и целите на ГТИЗК - да подпомага развитието на идустрията на страната и да организира предприемачите в страната с техни потенциални партньори по света. Гвинея е разделена на четири региона - първият е така нареченият нисък бряг, съставляващ 333 км. крайбрежна ивица, вторият е планински - джунгла, третият е Горна Гвинея – савана, в които се отглеждат селскостопанските култури жито, ориз и др. и четвъртият - Фука е планински, с отглеждане предимно на портокали, манго, картофи и животновъдство. Гвинея разполага с 6 мил. и 200 хил. кв.км обработваема земя. Към момента се обработват само около 25%.

Страната е производител на кафе, какао, каучуково дърво, злато, диаманти и е на първо място в света в производството на боксит (40 млрд. тона) със 60% съдържание на алуминиева руда. Страната изпитва нужда от сътрудничество в производството на ел. енергия от хидроцентрали. Потенциал за развитие има и в строителството на соларни паркове. Правителството работи по реализирането на проекти за разширяване на пристанищата, строителство на нови летища и развитието на авиационния транспорт със съседните държави.

Приоритетните сектори за развитие са: земеделие и селско стопанство, рибарство, обработка на дървен материал, информационни технологии, строителство на социални жилища, строителство на около 1000 км. железопътна инфраструктура, строителство на болници и др. Повече информация за Гвинея може да се намери на www.invest.gov.gn . Предстои в БТПП да бъде направена презентация на икономиката на Гвинея, като членовете на Палатата ще получат допълнителна информация.


26.05.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад