Назад

Подписано бе Споразумение за сътрудничество между БТПП и Федерацията на промишлеността и търговията на Китай

В Палатата се проведе Българо-китайски бизнес форум








БТПП бе домакин на Българо-китайски бизнес форум, организиран съвместно с Федерацията на промишлеността и търговията на Китай ( ФПТК) и посолството на Китайската Народна Република в България.

Събитието бе официално открито от г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, който представи основните предимства на България и акцентира върху необходимостта за обединяване на усилията и сътрудничество между балканските страни, с цел отговаряне на търсенето на китайския пазар.

Г-н Симеонов отбеляза доброто сътрудничество на Палатата с Посолството на Китай при реализацията на различни мероприятия, както и инициативите, в които БТПП участва с цел разширение на двустранните търговско-икономически отношения между България и Китай.

Той напомни, че БТПП е сред учредителите на българската част на инициативата „Един пояс един път“, както и че следи развитието на инициативата в ЕС – 16 + 1.

Хуан Жежу, изпълнителен заместник-председател на Федерацията на промишлеността и търговията на Китай, приветства участниците и сподели, че инициативата „Един пояс, Един път“ превръща Китай във важен, стратегически партньор в Азия. Той акцентира, че сферите на сътрудничество между България и Китай, в рамките на инициативата са: търговия, инфраструктура, туризъм, модернизация на промишлеността и сътрудничество между МСП.

Маджиде Ахмедова, заместник - изпълнителен директор на БАИ, представи защо България е добро място за инвестиции, приоритетните сектори за инвестиции и мястото на страната ни в международните класации. За повече информация ТУК.

Г-н Жоу Хайтианс, заместник – председател на ФПТК, представи бизнес климата в Китай, като приветства българските фирми да участват в научно-технически проекти с партньори от Китай. Той сподели, че всяка фирма, регистрирана в Китай, независимо от капитала, получава всички стимули на китайското правителство.

Официалната част приключи с подписване на Споразумение за сътрудничество между БТПП и ФТПК, като г-н Симеонов сподели, че китайските фирми имат още един сериозен партньор на българския пазар в лицето на Палатата.

Мероприятието продължи с двустранни срещи по интереси, като китайските фирми представляваха следните сектори: енергетика,  алтернативни енергийни източници, селско стопанство, инфраструктура, текстилна промишленост, машиностроене, високи технологии, инвестиции и др. Списък с фирмите от делегацията може да намерите ТУК.

 

 


24.04.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад