Назад

АОБР: Членството в ОИСР би увеличило престижа и доброто име на българската икономика

Писмо на АОБР до президента Румен Радев и до парламентарно представените политически сили


„Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) би било от голяма полза за България. То би увеличило престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света“, се казва в писмо до президента на Република България Румен Радев, изпратено на 31 март от Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) с копия до всички парламентарно представени политически сили и до медиите.

В документа четирите национално представителни работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подчертават голямото значение на членството на България в ОИСР за представителите на българския бизнес и изтъкват необходимостта от спешни дипломатически действия в периода до началото на м. юни 2017 г., когато ще се проведе следващото заседание на Съвета на ОИСР на министерско равнище. На това заседание е вероятно да бъдат поканени нови страни за преговори за членство.

 „Като отчитаме засилената активност на Хърватска и Румъния, ние очакваме българското правителство да предприеме необходимите мерки да заяви отново и по подходящ начин интереса на страната ни за присъединяване към ОИСР. Въпреки сложната и преходна политическа обстановка в България, ние очакваме, господин Президент, съответните институции да направят всичко необходимо за да представим силна и мотивирана българска кандидатура за членство в ОИСР“, завършва писмото.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е създадена през 1961 г. Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана „Маршал“ за следвоенно възстановяване. Днес в ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватска, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР. За преговори за възможно разширение са поканени Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Русия и ЮАР.


03.04.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад