Назад

БТПП съорганизатор на Източно европейски форум за зелена енергия









 
На 26 май 2011 г. в София се проведе Източно европейски форум за зелена енергия. Събитието бе организирано по повод посещение на корейска бизнес делегация с интереси в областта на енергията от възстановяеми източници. Организатор бе офисът на Корейската агенция за насърчаване на търговията – КОТРА в София.
Зам.председателят на БТПП Георги Стоев приветства участниците, заедно с председателя на КОТРА д-р Чо Хуан Ик и Н.Пр. д-р Чън Би Хо – извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Корея в София.
Г-н Стоев се обърна към представителите на фирми от България, Корея, Румъния, Унгария и Полша, като сподели, че се надява споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея, което влиза в сила от 1 юли 2011 г. ще доведе до още по-успешни партньорства. „Факт е, че интересът към възстановяемите източници на енергия е огромен”, каза г-н Стоев. От началото на годината това е третото събитие, организирано от КОТРА в София на тази тема. Според него са нужни още усилия за постигане на заложените от ЕС и в частност от България цели за добив и консумация на зелена енергия до 2020 г. Зам.председателят на БТПП покани корейските фирми да търсят български партньори и в други икономически сектори.
Председателят на КОТРА сподели, че корейските фирми приемат Източна Европа като място, което предлага благоприятни условия за инвестиции във възобновяемата енергия. Разбира се, съдействието на правителствата в съответните държави е от полза при формиране на политика и предоставяне на изгодни условия за бизнес.
Н.Пр. Чън Би Хо поздрави участниците във форума и сподели, че с новия закон за възобновяема енергия, приет наскоро в България се разкриват и нови възможности за корейските инвеститори. Разбира се, има конфликтни моменти, но общите очаквания са за запазване на доброто сътрудничество в сектора.
Форумът продължи с представяне на условията за разработване на проекти за добив на енергия от възобновяеми източници в България, Румъния, Полша, Унгария.
Участниците в събитието продължават своята работа и утре, когато ще се проведат двустранни срещи с местни партньори.

26.05.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад