Назад

БТПП и Mastercard ще работят заедно в борбата със сивата икономика



Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с представители на технологичната компания Mastercard.

На срещата бе обсъдено проучването на EY за България относно нивото на сивата икономика в България и възможностите за намаляването й чрез насърчаване на електронните плащания. Според изследването, неформалната икономика в страната се равнява на 17,1% от БВП за 2014 г. Разширяването на броя на фирмите и търговците, които приемат безкасови плащания, бе идентифицирано като един от възможните методи за повишаване на прозрачността на плащанията и изсветляване на сивата икономика у нас.

Бяха обсъдени и последните тенденции в потребителските нагласи към предпочитаните методи на плащане и водещите фактори, които влияят за това. Българите избират електронните разплащания все по-често и за по-малки покупки и са настроени положително към иновациите в тази сфера като например безконтактните и мобилните технологии за разплащане. Това показват данни от проучването MasterIndex (2016 г.), и от изследването  Impact of Innovation Study (2016 г.), проведени от Mastercard.

Представителите на БТПП и Mastercard ще работят заедно за намаляване на сивата икономика в страната и за насърчаването на дигитализацията. Постигнато беше съгласие за организирането на обучителни семинари за представители на МСП, в рамките на които българските търговци да бъдат запознати с ползите от приемането на електронни плащания и как да изберат финансов пакет, съобразен изцяло с техния индивидуален проект и специфичните изисквания на всеки един от тях. 

Тези, които проявяват интерес за участие в семинарите, могат да изпратят своите координати на e-mail: secretariat@bcci.bg, за да бъдат поканени и включени приоритетно.

 


24.03.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад