Назад

Засилва се интересът на бизнеса за сътрудничество с чужбина - при 80% от анкетираните

Председателят Цветан Симеонов представи резултатите от проучването в интервю за ТВ Европа


Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши допитване, за да проучи намеренията на фирмите за разширяване на дейността им зад граница през 2017 година. Председателят Цветан Симеонов представи резултатите от проучването в интервю за ТВ Европа.

Данните ще се използват при подготовка на програмата на БТПП за бизнес делегации в чужбина и организиране на форуми у нас с чуждестранни представители. Палатата се ангажира да изпрати обобщение на анкетата до президентството и бъдещото правителство. Проучването е проведено по електронен път през периода 16-23 януари 2017 година.

Обобщени резултати:

Намерението за износ на български стоки зад граница е водещ мотив сред членовете на БТПП за разширяване на дейността им в чужбина – при 80% от анкетираните. Същевременно 34% от фирмите търсят чуждестранен партньор, с който да направят съвместна инвестиция в България. За една четвърт от фирмите интересите им за икономическо сътрудничество в чужбина са насочени към внос на стоки, които да продават на нашия пазар. Все още малко фирми от България мислят да инвестират в чужбина – само 12% имат намерения да търсят контакти за бъдещата инвестиция извън пределите на страната.

Германия, Русия, САЩ, Италия и Китай са водещите държави, към които най-много предприемачи проявяват интерес за икономическо сътрудничество и бизнес пътувания през 2017 година. Румъния, Гърция и Сърбия също се нареждат сред предпочитаните страни за делови визити в чужбина, показват резултатите от допитването на БТПП.

За поредна година Германия се затвърждава като дестинацията, към която българският бизнес има най-голям интерес за бизнес контакти. Спрямо предходните проучвания, осъществени от БТПП, проличава нарастващ интерес към възможностите за сътрудничество със САЩ, Русия, Китай и Индия и спад към намерения за бизнес визити в Турция.

Производството на хранителни продукти, машиностроенето, строителството, химическата индустрия и текстилният бранш са секторите, към които най-много от анкетираните имат интерес за срещи с потенциални бизнес партньори от други държави.

С детайлните резултати може да се запознаете ТУК.


13.02.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад