Назад

БТПП ще бъде домакин на предстоящия двустранен Българо - руандски бизнес форум през месец май

Посланикът на Република Руанда за България се срещна с председателя Цветан Симеонов




Посланикът на Република Руанда за България (със седалище Хага), Н.Пр. Жан Пиер Карабаранга, отново посети Българската търговско-промишлена палата (БТПП), след установяването на контакт през миналата година, и се срещна с председателя, г-н Цветан Симеонов.

Oбсъдени бяха икономическите сектори с най-голям потенциал в двете страни, както и възможностите за сътрудничество. Във връзка с това бе договорено организирането на двустранен Българо-руандски бизнес форум, който ще се състои през месец май в сградата на БТПП. Основни сектори от интерес за сътрудничество са

·        Туризъм;

·        хидро- и соларна енергетика;

·        обработка на хранителни продукти;

·        минна индустрия и металургия;

·        информационни и комуникационни технологии (ICT);

·        медицина.

По думите на посланика Руанда се стреми да се установи като хъб на Африка, приоритетно в сферите на здравеопазването и здравния туризъм (където успешно са привлечен инвестиции от американски фондации), образованието, автомобилната индустрия, ICT индустрията и старт-ъпите.

Руанда е на 2-ро място сред африканските държави в класацията на Световната банка „Doing Business“ (след о. Мавриций), като е и на челното, 1-во място по индикаторите регистриране на собственост и получаване на кредит.

В последното десетилетие БВП на Руанда се е увеличил с почти два пъти, като по време на 20-годишния преход на държавата БВП на глава от населението е нараснал от 200 на 700 щатски долара. За бързите темпове на развитиe на Руанда спомага и активното участие в Източноафриканската общност (ИАО), която обединява пазарите, визовия режим, свободното придвижване и свободната търговия между 120-милионното население на Кения, Бурунди, Южен Судан, Танзания, Уганда и Руанда, както и оторизацията на Съвета на Европейския съюз от миналата година за подписване на Споразумение за икономическо сътрудничество между ЕС и ИАО.

Фирми и компании, проявяващи интерес към предстоящия българо-руандски бизнес форум, могат да заявят участие като се свържат с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП на телефон 02/ 8117 497, 8117 489 или по e-мейл на intorg@bcci.bg и v.velichkov@bcci.bg.

 

 

 


17.01.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад