Назад

Е-платформа „Иновационна Борса“ в помощ на малки и средни предприятия

За бързо и ефективно взаимодействие на българските учени с бизнеса


Съветът по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ)* активно съдейства за осъществяване на връзката на постиженията на водещи учени-изобретатели и иноватори с потребностите на предприемачите от реалния бизнес, в т.ч. иновативни МСП и преди всичко старт ъп компании.

Вече втора година към СИРТ функционира Е-платформа „ИНОВАЦИОННА БОРСА”, която е позиционирана на www.inovacii.eu Достъп до нея има и от сайта на БТПП www.bcci.bg

Платформата има няколко функции. На първо място, ще помага на учените да намират финансиране за проектите си. На второ място, бизнесът ще има възможност да търси реализирани или потенциално успешни и интересни научни разработки. Платформата ще позволи да се организира бързо и ефективно взаимодействие на българските  учении с бизнеса за създаването и развитието на нови продукти и услуги на основата на родни научни и технологични разработки.

Изготвен е проект за Виртуален иновационен консултант, базиран на Е-платформа „ИНОВАЦИОННА БОРСА”

Други основни приоритети на Съвета са: консултиране на иновативни проекти и на новосъздадени старт ъпи; съдействие на екипите им за финансиране пред банките и пред фондовете за рисково инвестиране, в т.ч. одобрените по инициативата JEREMIЕ и тези, които предстои да бъдат лицензирани от Фонда на фондовете при Министерство на финансите.

Комисия от представители на бизнеса, науката, Банка ДСК и на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП оцени най-добрите проекти в трите конкурса (общо над 100 проекта), обявени от СИРТ за 2013, 2014 и 2015 г. в категориите: за най-успешна иновативна фирма и за най-добър иновативен проект. В ход е кампанията по набиране на проекти за Четвъртия конкурс, който се предвижда да бъде активно подкрепен от Патентното ведомство.

Понастоящем проектът за Виртуален иновационен консултант се надгражда, като се отчитат указанията от оценителите по Хоризонт 2020, които бяха предоставени на екипа през месец декември 2016 г. В началото на 2017 г. двата проекта на СИРТ при БТПП ще бъдат представени на бизнеса, на държавното управление и на научните среди у нас. През второто полугодие на 2017 г. се планира представянето на проекта и  в други страни от Централна и Източна Европа.

Повече за Иновационната борса: ТУК

----------------------------
СИРТ е учреден като съвет към БТПП  през 2011 г. Негови съпредседатели  са: акад. Никола Съботинов, експредседател на БАН, и доц. Йосиф Аврамов, д-р по икономика, финансово-инвестиционен консултант и търговец, член на УС на БТПП.


09.01.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад