Назад

БТПП: Стипендията за студенти за администрацията - стремеж към повече бюрокрация

Основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика


Една нова идея на правителството предизвика обществен отзвук през последните седмици. Става дума за идеята студенти от подбрани специалности, за които в администрацията има глад на кадри, да получават по 350 лв. месечна стипендия. Срещу това те ще се задължават след завършването на образованието си да работят 5 години като чиновници. Логично възниква въпросът защо в администрацията, като основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика. Но дори да допуснем, че това ще е полезно и за двете места, дали нуждите на бизнеса не бива да са с приоритет, тъй като той е двигател на икономиката и на устойчивото повишаване на доходите? 

Бизнесът ясно се е противопоставял на раздуването на администрацията и се е застъпвал за ограничаването й с въвеждането на електронно правителство, което въпреки огромните разходи от различни източници, така и не се случва. Без политическа воля, спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация. Рискувайки да обезсърчим онези, които се борят и настояват за това, ще напомним какво пише за безконтролно увеличение на чиновниците още през 1896 г.  Иван Евстатиев Гешов в статията си „Чиновнишкиятъ пролетариатъ”.

Българската администрация, въпреки шумно афишираните реформи и стратегии за е-правителство, остава раздута и неефективна (виж доклад на Института за пазарна икономика).

Още един цитат от статията на Иван Гешов  звучи актуално и днес:

Трайна негативна оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България показват резултатите от анкетно проучване сред членовете на БТПП за нивото на образованието и прогнози за търсените специалисти.

В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучение и до разхищение на обществен ресурс. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици – това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата.  

БТПП счита, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор. 

Естествено, изтичането на мозъци не може да се спре. Но задача и на държавата, и на обществото е да създадат условия част от талантливите младежи да останат, а други да се върнат,  защото

Пълният текст на статията „ЧИНОВНИШКИЯТЪ ПРОЛЕТАРИЯТЪ” (от Периодическо списание, кн. ХХ, 1886 г.) ТУК


05.01.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад