Назад

Българо-иракски бизнес форум - възможности за сътрудничество в секторите земеделие, строителство и туризъм

Форумът откри Цветан Симеонов, председател на БТПП, който приветства интереса на кюрдистанския бизнес към българската икономика




Проведе се Българо-иракски бизнес форум, организиран от БТПП в сътрудничество с Кюрдистанската федерация на търговско-промишлените палати и Кюрдистано-българската асоциация за дружба. В събитието участваха над 25 компании, членове на палатите на Ербил, Дохук и Сюлеймания (Иракски Кюрдистан), активни в сферите на строителството, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, козметичния сектор, електротехниката и общата търговия.

Форумът бе открит от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който приветства интереса на кюрдистанския бизнес към българската икономика и окуражи заинтересованите от развиване на двустранното сътрудничество, отбелязвайки, че най-силното оръжие на мира е търговията.

Симеонов благодари и на Маджид Таха, председател на Кюрдистано-българската асоциация за дружба, за инициативността му и дългогодишното сътрудничество, като представи възможностите и предимствата за развиване на бизнес в България.

Соран  Азийз, заместник-председател на Кюрдистанската федерация на търговско-промишлените палати и заместник-председател на Търговската палата – Ербил, също поздрави участниците във форума за проявения интерес и благодари на БТПП за гостоприемството. Той отбеляза, че има възможности и нужда от сътрудничество най-вече в секторите земеделие, строителство и туризъм, подчертавайки, че Кюрдистан е най-безопасният и сигурен регион на Ирак и че вече има десетки български фирми, които развиват дейност там.

От страна на кюрдските палати говори и г-н Осман Фатих, член на Управителния съвет на Търговско-промишлената палата в Сюлеймания, който представи развитието на бизнес секторите в градовете Сюлеюмания и Дохук, посочвайки, че най-голям ръст има в браншовете на селското стопанство, металургията и особено петролната индустрията, чието производство достига 600 хиляди барела на ден. 

На форума присъства и Светослав Гатев, експерт в Българска агенция за инвестиции, който презентира инвестиционния климат в България и очерта предимствата за започване на бизнес тук. След официалната част, форумът продължи с двустранни B2B срещи между представители на български и иракски компании.


03.10.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад