Назад

БТПП участва в бизнес семинар „Инвестиционни възможности – провинция Фрий стейт“







„Българската търговско-промишлена палата, както и нашите партньори от Посолството на Република Южна Африка (РЮА), имаме за цел тясно сътрудничество и насърчаване на бизнеса. Ето защо се надяваме днешният семинар да постигне желаните резултати и очаквания, а именно предоставяне на по-подробна информация за провинция Фрий Стейт“. С тези встъпителни думи главният секретар на Палатата Васил Тодоров отправи приветствието си по време на участие в бизнес семинар „Инвестиционни възможности – провинция Фрий стейт“, по покана на Посолството на РЮА.

Делегация от Фрий Стейт, водена от премиера на провинцията – г-н Ейс Магашуле бе гост на БТПП миналата година - ясен сигнал за сериозните намерения за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между България и Република Южна Африка. Палатата поддържа добри партньорски отношения с Южноафриканската търговска палата, а на място съдействие оказва и представителят на БТПП в РЮА – Райчо Илиев.

По думите на Васил Тодоров, отчитайки нуждите и възможностите на добре разработения и развит южноафрикански пазар и важното значение на регионалните пазари на съседните страни (Ботсуана, Лесото, Намибия и Свазиленд), за популяризирането на българските стоки в региона е необходимо тясно коопериране с местни компании, които добре познават особеностите на пазара.

Главният секретар Васил Тодоров подчерта, че предвид основната група стоки от вносната листа на РЮА и възможностите на българската икономика, БТПП  счита, че най-перспективните български стоки за реализация на южноафриканския пазар са в следните области: лека промишленост; хранително-вкусова промишленост; машиностроене; химическа промишленост; дървообработваща промишленост.

В рамките на двустранните търговско-икономически отношения между България и РЮА може да се отбележи, че за първите три месеца на 2016 г. е постигнат общ стокообмен от 32.0 млн. щ.д., от които български износ за 25.6 млн. щ.д., състоящ се от: слънчогледово и шафраново масло (12.4 млн. щ.д.); семена от слънчоглед (6.9 млн. щ.д.); крафтхарни хартии и крафтхарни картони (1.3 млн. щ.д.) и др. Вносът от РЮА за същия период е на стойност 6.4 млн. щ.д. Същият се състои от: автомобилни транспортни средства за превоз на стоки (1.8 млн. щ.д.); каменни въглища (1.7 млн. щ.д.) и др.


14.09.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад