Назад

БТПП и Световната организация на свободните зони обсъждат съвместни инициативи





Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с Ника Манукова, регионален представител за Европа и Общността на независимите държави на Световната организация на свободните зони (СОСЗ).

Разговорите се състояха в сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). В тях взеха участие Сюзанна Хайрапетян, изпълнителен асистент в СОСЗ, и Любка Александрова, експерт в Българската агенция за инвестиции (БАИ). Това е първото посещение на регионалния представител на Организацията в България. Непосредствено преди него е било подписано Споразумение за присъединяване на БАИ към СОСЗ.

Председателят на Палатата запозна участниците в срещата с дейността и основните стълбове на Палатата - Арбитражния съд и цялостното му дигитализиране, доброволния регистър и издаването на сертификати, международното сътрудничество, статистическите икономически издания в помощ на българския бизнес, предоставянето на услуги и съдействие. Симеонов определи СОСЗ и Палатата като партньори със сходни цели.

Ника Манукова представи целите и мисията на Организацията – подпомагане и свързване на зоните с нулев или изключително нисък данък върху компаниите, развиващи бизнес. Тя посочи предимствата на членството в Организацията, сред които са голямата база данни и услугите, които предлагат на инвеститорите.

По време на дискусията бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между БТПП и СОСЗ за организиране на съвместна кръгла маса, като в края на годината се очаква да бъде подписан меморандум между двете организации.

Световна организация на свободните зони е основана в Дубай през 2014 г. и регистрирана със седалище в Женева. Организацията има над 250 члена от 47 държави и е под патронажа на Н.В. шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Обединените Арабски Емирства.

За контакти с представителството на СОСЗ за България: Ника Манукова, nika.manukova@worldfzo.org , тел.: 00374-5565-8575.


11.07.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад