Назад

Среща с новоназначения посланик на Замбия



Новоназначеният посланик на Замбия със седалище в Париж, акредитиран и за България, Н.Пр Хъмфри Чибанда посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. В срещата участва и Чинянта Мфута, първи секретар към Посолството. По време на разговора бе констатирано, че това е първа среща между ръководството на Палатата и представител на посолство на Замбия.

В хода на срещата Цветан Симеонов запозна госта с основните дейности на БТПП в подкрепа на бизнеса. Договорено бе в близко бъдеще представители на Посолството съвместно с БТПП да организират провеждането на информационно събитие с основна тема “Възможностите за правене на бизнес в Замбия”. БТПП допълнително ще информира за точната дата за провеждане на събитието.

Н.Пр. Чибанда представи информация за икономическото състояние на Замбия. Страната е със стабилна политическа обстановка. Правителството е въвело нулева тарифа при вноса на машини и оборудване в селскостопанския сектор. Страната разполага с около 42 млн. хектара обработваема земя. Основни натурални култури, произвеждани и експортирани от Замбия са: царевица, манго, банани, портокали, ананас и др.

Друг основен отрасъл за сътрудничество е туризмът. Страната разполага с повече от 20 национални парка. В тази връзка има силна нужда от инвестиции и подобрение на инфраструтурата и строежи на нови хотели. Страната има много добро стратегическо положение в южната част на Африка като граничи в съседство с осем държави – Малави, Мозамбик, Зимбабве, Ботсуана, Намибия, Ангола, Демократична република Конго и Танзания. Това е добра предпоставка за бъдещи български инвеститори в Замбия да получат достъп до пазарите на африканския контитинент.


16.06.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад