Назад

БТПП и Външнотърговската палата на Казахстан активизират сътрудничеството си



В рамките на посещението на българската бизнес делегация в Астана председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с новоназначения председател на Външнотърговската палата на Казахстан – Аян Еренов. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете организации чрез активен обмен на информация – икономическа, статистическа, оперативна търговска, както и организиране на бизнес делегации и двустранни срещи.

Външнотърговската палата на Казахстан е структура към Националната  палатата на предприемачите на Република Казахстан “АТАМЕКЕН” и осъществява цялата международна дейност на Палатата.

Аян Еренов сподели, че казахстанските фирми проявяват интерес към създаването на смесени предприятия с чуждестранни партньори, ползвайки технологичното им оборудване.

Цветан Симеонов предостави информационни материали за дейността на БТПП. Той запозна председателя на Външнотърговската палата на Казахстан  подробно с електронното издаване на сертификати за произход и с дейността на Арбитражния съд. Договорено бе да се препоръчва на фирми от двете страни да включват арбитражна клауза в своите договори, с компетентност на арбитражен съд  страната на ответника, като за България това е Арбитражният съд при БТПП.

Препоръчано бе Външнотърговската палата на Казахстан да предприеме стъпки за влизане в системата на EEN.

Договорени бяха и други сфери на взаимодействие. Изказано бе общо виждане всички нови параметри на партньорство да бъдат оформени и включени в меморандум за сътрудничество, който да бъде подписан на следващата сесия на смесената  комисия в София.

Програмата на бизнес делегацията продължава с участието в Казахстанско-български бизнес форум с представители на деловите среди в Астана.

Очаквайте допълнителна информация за форума.


09.06.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад