Назад

Добрите практики и тяхното приложение в българската бизнес среда – тема на дискусия в БТПП



По инициатива на Българо-скандинавската търговска камара и БТПП бе проведена  дискусия между представители на бизнеса, работещи със Скандинавския север, относно добрите практики и тяхното приложение в българската бизнес среда.

При откриването на срещата председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна важността на страните от Скандинавския регион като инвеститори в България, като пример на успешен икономически модел за реформиране на публичния сектор, превръщайки държавата в много по-резултатна и отзивчива структура, едновременно постигаща  високи нива на икономически растеж.

Президентът на Българо-скандинавска търговска камара Гьоран Свенсон отбеляза, че през тази година Камарата празнува своя 10-годишен юбилей. Камарата се създава като Българо-шведска организация и впоследствие  започва да обхваща и търговските взаимоотношения между нашата страна и Дания, Исландия, Норвегия и Финландия. Към момента членовете й наброяват близо 70.

Владимир Каролев, политик, икономист и съветник на министъра на икономиката, представи България като чудесно място за живот и инвестиции, изтъквайки преимуществата на страната ни и усилията на Правителството да подобри позицията на България в световните класации, с цел привличане интереса на повече потенциални инвеститори. Сред предимствата на България Каролев изтъкна ниския корпоративен данък. Не пропусна обаче да отбележи, че инвеститорите вече се интересуват не само от състоянието на инфраструктурата в страната, но и от квалификацията и компетенциите на работната ръка. Скандинавските страни са по-сериозен инвеститор в нашата страна, по данни на БНБ, защото инвестициите се извършват непряко, заяви Каролев.

Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски,  допълни презентацията на Каролев, като се спря на добрите практики на компаниите, опериращи в бързо индустриално развиващия се Пловдивския регион

След презентациите се проведе ползотворна дискусия между лектори, членовете на Камарата и гостите на събитието.


18.04.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад