20.05.2010 / 14:35 - citybuild.bg

Приключи българо-тунизийският бизнес форум

Препратка към сайта

        Снимка: БТПП
На събитието бяха представени фирми от строителството, ВЕИ, туризма, селското стопанство, производството на текстил и др.

С участието на повече от 50 компании от България и Тунис, в БТПП се проведе бизнес форум, който е в рамките на 14-та сесия на българо-тунизийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.


        Снимка: БТПП

Георги Стоев - заместник председател на БТПП и г-н Али Слама - вицепрезидент на Съюза на индустрията, търговията и занаятите на Тунис (UTIСA) подписаха споразумение за сътрудничество. В рамките на бизнес форума бяха представени предимствата за инвестиране в икономиките на двете страни и възможностите за увеличаване на стокообмена.


        Снимка: БТПП

Жалко е инвестициите на Тунис в българската икономика сега да бъдат сведени до цената на един апартамент в центъра на София, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той напомни, че България и Тунис имат широк потенциал за сътрудничество в сферата на минното дело, селското стопанство, леката промишленост, изграждането на оборудване за възобновяеми енергийни източници и туризма. Тези теми са били разисквани по време на разговорите с министъра на индустрията и технологиите на Република Тунис Афиф Шелби.

Двете страни имат широк потенциал за интензифициране на сътрудничеството и в контекста на партньорството между средиземноморските държави и ЕС, така че България да стане петата врата за достъп на продукцията на Тунис за пазарите на Европейския съюз - допълни министър Трайков. В рамките на Българо-тунизиския форум в БТПП, той отбеляза потенциала на България като атрактивна дестинация за културен туризъм, СПА и зимен туризъм и както и възможностите за сътрудничество в минното дело, леката промишленост и енергетиката от българска страна, а от тунизийска за взаимодействие в областите на леката промишленост, селското стопанство и производството на храни.


        
 

По данни на статистиката през 2009 г. Тунис заема 34-о място в износа на България и 72-ро място във вноса на България. Двустранният стокообмен възлиза на 83.95 млн.щ.д., в това число износ 75.64 млн.щ.д. и внос 8.31 млн.щ.д.

   

Публикувана: Четвъртък, 20-ти Май 2010,
автор(и): 24 Часа

Инвестициите от Тунис били колкото един апартамент

Препратка към сайта

Инвестициите от Тунис били колкото един апартамент
Икономическият министър Трайчо Трайков разказа, че тунизийският му колега Афиф Шелби (вляво) го е впечатлил с информация, че в Тунис фирма се регистрира за 1 час и с минимални разходи. Зам.-шефът на БТПП Георги Стоев (в средата) пък подписа споразумение за сътрудничество със Съюза на индустрията, търговията и занаятите.
СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ
Инвестициите на Тунис у нас са колкото един апартамент в София. Тази равносметка направи вчера икономическият министър Трайчо Трайков след откриването на българо-тунизийски бизнес форум. Искаме да ги окуражим, да дадем нов тласък на стокообмена, добави той. С колегата му Афиф Шелби е обсъдено сътрудничеството в селското стопанство, ВЕИ проектите, минната индустрия. Тунис можел да е нашата врата към Африка, а заедно фирмите да навлизат на нови пазари. (24часа)

   

20 Май 2010 | 15:54 | PR Kernel | Новини

България може да стане петата врата за достъп на Тунис до пазарите на ЕС

Препратка към сайта

С участието на повече от 50 компании от България и Тунис, .в БТПП се проведе бизнес форум, който е в рамките на 14-та сесия на българо-тунизийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Бизнес форума бе открит от г-н Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетика и туризма на България и Афиф Шелби – министър на индустрията и технологиите на Тунис. На събитието бяха представени фирми от хранително–вкусовата и химическата промишленост, селското стопанство, строителството, ВЕИ, туризма, производството натекстил и др.

Г-н Георги Стоев – заместник председател на БТПП и г-н Али Слама – вицепрезидент на Съюза на индустрията , търговията и занаятите на Тунис (UTIСA) подписаха споразумение за сътрудничество.В рамките на бизнес форума бяха представени предимствата за инвестиране в икономиките на двете страни и възможностите за увеличаване на стокообмена.

Жалко е инвестициите на Тунис в българската икономика сега да бъдат сведени до цената на един апартамент в центъра на София. Ние искаме да окуражим и да възвърнем търговските позиции на България - каза по време на форума министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Ние приветстваме партньорите от Тунис и те ни приветстват, въпросът е да работим за повишаване на стокообмена и връщането му на нивата от преди повече от една година. Министър Трайков напомни, че България и Тунис имат широк потенциал за сътрудничество в сферата на минното дело, селското стопанство, леката промишленост, изграждането на оборудване за възобновяеми енергийни източници и туризма. Тези теми са били разисквани по време на разговорите с министъра на индустрията и технологиите на Република Тунис г-н Афиф Шелби.

Министър Трайков подчерта, че България и Тунис създават добра рамка за партньорство с подписването на споразумения в областта на туризма, за сътрудничество между агенциите за насърчаване на малките и средните предприятия, за премахване на визите за притежатели на дипломатически, специални и служебни паспорти.

Двете страни имат широк потенциал за интензифициране на сътрудничеството и в контекста на партньорството между средиземноморските държави и ЕС, така че България да стане петата врата за достъп на продуккцията на Тунис за пазарите на Европейския съюз - допълни министър Трайков. В рамките на Българо-тунизиския форум в БТПП, той отбеляза потенциала на България като атрактивна дестинация за културен туризъм, СПА и зимен туризъм и както и възможностите за сътрудничество в минното дело, леката промишленост и енергетиката от българска страна, а от тунизийска за взаимодействие в областите на леката промишленост, селското стопанство и производството на храни.

   
Stroi Media
20 май 2010, 13:45

Енергийната ефективност, ВЕИ и туризъм във фокуса на българо-тунизийските отношения

България и Тунис имат широк потенциал за сътрудничество в сферата на енергийната ефективност, изграждането на оборудване за възобновяеми енергийни източници и туризма. Темите бяха в основата на разговорите между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на индустрията и технологиите на Република Тунис - Афиф Шелби, който е в България за провеждането на 14-та сесия на българо-тунизийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Министър Трайков подчерта, че предстоящото подписване на споразумения в областта на туризма, за сътрудничество между агенциите за насърчаване на малките и средните предприятия, за премахване на визите за притежатели на дипломатически, специални и служебни паспорти, България и Тунис създават добра рамка за партньорство между двете страни.

Трайков изтъкна потенциала на България като атрактивна дестинация за културен туризъм, СПА и зимен туризъм и необходимостта от популяризиране на българския туристически продукт на тунизийския пазар.

Друга област на взаимен интерес е развитието и насърчаването на енергийната ефективност и ВЕИ, подчертаха в разговора си двамата министри. Министър Шелби представи работата на Агенцията за енергийна ефективност на Тунис и амбициозния план на страната за постигане на 14% енергоспестяване до 2014 година. България има голям потенциал за развитие на енергийната ефективност, заяви министър Трайков и допълни, че ще насърчи партньорство между двете агенции за развиване и насърчаване на потребителите да ползват енергоспестяващи технологии в бизнеса и бита.

Двамата министри обсъдиха още възможности за партньорство в областта на ВЕИ и минните технологии. България има интерес да развие производството на оборудване за ВЕИ на своя територия и би могла да бъде полезна на Тунис с опита си в технологичното осигуряване на минни находища, подчерта Трайков.

Работата на експертите в рамките на междуправителствената сесия продължава с обсъждане на въпроси в сферата на външноикономическото и инвестиционното сътрудничество, с акцент върху енергетиката, транспорта, селското стопанство, информационните технологии и съобщенията и др.

Паралелно с работата на сесията се провежда и двустранен бизнес форум с участието на повече от 50 компании от двете държави. На него са представени фирми от хранително–вкусовата и химическата промишленост, селското стопанство, строителството, ВЕИ, туризма и др.
   

Четвъртък, 20 май 2010 12:55

България може да стане петата врата за достъп на Тунис до пазарите на ЕС

Препратка към сайта


С участието на повече от 50 компании от България и Тунис, в Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе бизнес форум, който е в рамките на 14-та сесия на българо-тунизийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Бизнес форума бе открит от г-н Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетика и туризма на България и Афиф Шелби – министър на индустрията и технологиите на Тунис.

На събитието бяха представени фирми от хранително–вкусовата и химическата промишленост, селското стопанство, строителството, ВЕИ, туризма, производството натекстил и др, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Г-н Георги Стоев – заместник председател на БТПП и г-н Али Слама  – вицепрезидент на Съюза на индустрията , търговията и занаятите на Тунис (UTIСA) подписаха споразумение за сътрудничество. В рамките на бизнес форума бяха представени предимствата за инвестиране в икономиките на двете страни и възможностите за увеличаване на стокообмена.

Жалко е инвестициите на Тунис в българската икономика сега да бъдат сведени до цената на един апартамент в центъра на София. Ние искаме да окуражим и да възвърнем търговските позиции на България - каза по време на форума министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Ние приветстваме партньорите от Тунис и те ни приветстват, въпросът е да работим за повишаване на стокообмена и връщането му на нивата от преди повече от една година. Министър Трайков напомни, че България и Тунис имат широк потенциал за сътрудничество в сферата на минното дело, селското стопанство, леката промишленост, изграждането на оборудване за възобновяеми енергийни източници и туризма. Тези теми са били  разисквани по време на разговорите с министъра на индустрията и технологиите на Република Тунис г-н Афиф Шелби.

Министър Трайков подчерта, че България и Тунис създават добра рамка за партньорство с подписването на споразумения в областта на туризма, за сътрудничество между агенциите за насърчаване на малките и средните предприятия, за премахване на визите за притежатели на дипломатически, специални и служебни паспорти.
Двете страни имат широк потенциал за интензифициране на сътрудничеството и в контекста на партньорството между средиземноморските държави и ЕС, така че България да стане петата врата за достъп на продуккцията на Тунис за пазарите на Европейския съюз - допълни  министър Трайков. В рамките на Българо-тунизиския форум в БТПП, той отбеляза потенциала на България като атрактивна дестинация за културен туризъм, СПА и зимен туризъм и както и възможностите за сътрудничество в минното дело, леката промишленост и енергетиката от българска страна, а от тунизийска за взаимодействие в областите на леката промишленост, селското стопанство и производството на храни.

По данни на статистиката през 2009 г. Тунис заема 34-о място в износа на България и 72-ро място във вноса на България. Двустранният стокообмен възлиза на 83.95 млн.щ.д., в това число износ 75.64 млн.щ.д. и внос 8.31 млн.щ.д.