24.11.2009
         



     към материала на сайта на БНТ натиснете ТУК

 

   
Денят започва  

24.11.2009 / 08:31
Съдбата на БАН - разговор с проф. Петър Гецов и Георги Стоев

Българската академия на науките трябва да се реформира, но как? Дали изобщо е нужна тя? Взаимодействат ли си науката и бизнеса и до каква степен пазарът може да определя насоката на научните изследвания у нас? В студиото темата коментираха заместник-председателят на БТТП Георги Стоев и проф. Петър Гецов, ръководител на Института за космически изследвания - БАН.

"БТТП със своите структури и с досегашната си дейност и контакти с БАН се е стремяла да развива една обща политика и да търси обща стратегия в развитието между бизнес и наука." Това каза Георги Стоев в студиото на сутрешния блок на БНТ и даде пример със споразумението, сключено миналата година между палатата и академията, за изграждане на обща стратегия за създаването на технологични паркове. Според него задача на всички е създаването на обща политика и решения, които да са полезни за страната, бизнеса, науката, образованието и цялото общество.

Проф. Петър Гецов открои като сериозен проблем липсата на равнопоставеност между образование и наука. Науката е естествено продължение на образованието, каза той и добави, че ако се мисли само за образование, а не се развиват технологиите и производството, резултат няма да има.

Какво споделиха още гостите в студиото на сутрешния блок вижте във видеоматериала.  http://infocenter.bnt.bg/