30.09.2009
         



     към материала на сайта на БНТ натиснете ТУК

 

30.09.2009 / 19:49
Отложи се предложението за увеличение на наказателните лихви за просрочени задължения

Предложение за увеличение на наказателната лихва за просрочени задължения на фирми и граждани от 10 на 20 % трябваше да бъде обсъдено днес от Министерски съвет, но беше отложено.

Това предложение предизвика много бурни реакции, тъй като освен фирмите, ще засегне и гражданите, които не са си платили навреме данъците, парното и водата. 86 % от фирмите в България не одобряват повишението на наказателната лихва, показва проучване на Българската търговско промишлена палата. Само 14 на сто смятат, че това е добра мярка, но само и ако държавата плаща същата лихва, когато не изплати навреме задълженията си към фирмите.

Наказателната лихва, която се прилага при просрочие на задължения на фирми и граждани, в момента се образува от основния лихвен процент + 10 %, а след евентуалната промяна ще бъде + 20 %. Тази лихва започва да се трупа, когато не си платите навреме данъците, осигуровките и комуналните услуги като парно и вода. По последни данни просрочените задължения на фирми и граждани към Национална агенция по приходите са около 460 млн. лв., а към "Топлофикация София" - 230 млн. лева.

Ако наказателната лихва се увеличи, каквото е предложението на финансовото министерство на 1 000 лв. задължения, които сте просрочили с една година, ще трябва да платите още 216 лв., докато при сегашните условия ще дължите със 100 лева по-малко.

С това предложение се цели да се увеличи събираемостта на данъците и съответно да се увеличат приходите в бюджета. Според бизнеса така ще се накажат коректните платци и ще се постигне точно обратния ефект.

Цветан Симеонов, председател на БТПП: "Всички изтъкват без изключение, че това ще тикне фирмите към преминаване в сивия и черния сектори на икономиката. Много от тях изтъкват, че нямат дейност, която да им позволява 20 % печалба, за да си платят наказателната лихва."

Според бизнеса желаният ефект ще се постигне само ако се подобри работата на данъчната администрация, а не чрез по-тежки санкции. От Национална агенция по приходите заявиха пред По света и у нас, че утре ще представят пакет от мерки за подобряване на дейността й.

Автор: Т. Кръстева