Наградата за качество BOSEI бе връчена на „спасяваща проекти” компания

Министър Трайков, Н.пр. Цунехару Такеда и ръководството на БТПП очертаха перспективите в развитието на българо – японските икономически отношения

На 22 декември 2009 г. в Българската търговско – промишлена палата се проведе церемонията по връчване на наградата за качество BOSEI. Тя е учредена с подкрепата на Българо – японския икономически съвет към БТПП (БЯИС) и се присъжда за втори път на български предприятия, постигнали върхови резултати в практиката по тотално управление на качеството.

Заместник – председателят на БТПП Георги Стоев представи програмата за дейността през 2010 година на Българо – японския икономически съвет при БТПП. Като стъпка към изграждане на нова традиция Клубният съвет на БЯИС да се председателства от висш държавен служител, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе избран за почетен председател на Клуба.

Преди това председателят на БТПП Цветан Симеонов изказа благодарност на досегашния председател на Клубния съвет Лидия Шулева, бивш заместник министър председател, за оказаното съдействие в развитието на българо – японските икономически отношения и развитите проекти по линията на БЯИС.

Високо ценим съгласието на министър Трайчо Трайков да се ангажира с председателството, което ще му коства доста време и значителни усилия, посочи г-н Симеонов. В това виждаме свидетелство и залог за ангажимента на българските власти да допринесат за развитието на българо – японските икономически отношения, които ще обогатят българската икономика, изправена пред трудностите на кризата, с иновации и изпитаните си принципи.

Министър Трайков отвърна: „За мен този избор е израз на доверие. Това за мен не е похарчено, а инвестирано време”. В България има афинитет към Total Quality Management (Тотално Управление на Качеството) и са добре известни позитивните ефекти от възприемането на тази концепция, заяви г-н Трайков. Министърът акцентира върху текущите големи проекти на България с Япония в областта на енергетиката.

Посланикът на Япония в Република България Н.пр. Цунехару Такеда направи обръщение към аудиторията, в което изтъкна колко драматично и бързо се сменят световните отношения, връзките между България и Япония не правят изключение. От отношение на донор и подпомаган, както икономическите затруднения поставяха доскоро България, страната ни вече е равностоен партньор, като си сътрудничи с Япония в широк кръг дейности.

Наградата BOSEI беше връчена на софийската компания „Ассист” ЕООД от министър Трайков. Председателят на БТПП и посланикът на Япония поздравиха отличените за “постижения при въвеждането на добри практики от япоснкия мениджмънт и високо качество при изпълнението на концепцията за TQM в България”. Наградената фирма е специализирана в „спасяване на проекти”, като ръководния й персонал е преминал курс по тотално управление на качеството в Япония.

Един от критериите за оценка при връчване на наградата е „политика на висшия мениджмънт”. Другите два са: „уникални дейности” и „основни аспекти”. Към тях се гледа от точките: ефективност, постоянство, последователност, цялостност, възпроизводимост, иновативност, и др.

Японската награда за качество в България BOSEI е представена у нас от Института за следдипломна квалификация – отделение при УНСС София, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на завършилите в Токайския университет – Япония. Името на наградата идва от японски и означава стремеж към звездите, или стремеж към съвършеното качество. Подобни награди за качество се връчват на фирмите в Япония, ЕС и 16 други държави.

 

Back   HOME

22 декември 2009 г.