България и Индия ще партнират в текстилната индустрия

На 21 ноември 2007 г. Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Посолството на Индия в София бе домакин на бизнес делегация от Индия. Делегацията, бе съставена от представители на Индийския съвет за насърчаване износа на текстил и облекла – фирми производители на дамски мъжки и детски дрехи, конфекция и плетени изделия и износители за Италия, САЩ, Канада, Испания, Франция, Мексико.

Цветан Симеонов, зам.председател на БТПП приветства участниците в срещата и отбеляза възходящо развитие на отношенията ни с Индия през последните 4 години. Доказателство за това са организираните от БТПП индийска текстилна изложба през 2004 год. и презентация на индийската икономика през 2007 год., които бяха изключително интересни за българските фирми, работещи в текстилния сектор.

Вижай Агарвал, председателят на Индийския съвет за насърчаване износа на текстил и облекла подчерта, че Индия е втори износител на текстилни изделия в света след Китай - 8,6 млрд.щ.д. а цялата текстилна продукция на Индия е около 50 млрд.щ.д. годишно.

Бе отправена покана за участие на български производители, износители и вносители на облекла и текстил в предстоящия 40-ти Индийски Международен панаир за облекла / IIGF 2008 /, който ще се проведе между 22-24 януари 2008 г. Организаторите на панаира предложиха изгодни условия за изложители и посетители на панаира, на който са представени цялата гама индийски текстилни продукти, технически съоръжения за текстилната индустрия, дизайн, суровини и материали за този сектор.

Българските участници в срещата заявиха желанието си да партнират с индийски фирми като закупуват суровини и материали – ленти, памуци и др. Индийските фирми са готови да инвестират в България, тъй като смятат страната ни за важна преходна точка на текстилната продукция и облекла от Азия към Европа и Северна Америка.

Повече информация за Индийския съвет за насърчаване износа на текстил и облекла ще намерите на www.aepcindia.com.




 

Back   HOME

22 ноември 2007 г.