БТПП - домакин на годишната среща на Българо-турския бизнес съвет

Ежегодната среща на Българо-турския бизнес съвет се състоя на 13 юни в БТПП, в разширен състав с участието на фирми членове на Истанбулската търговската палата и на БТПП.

Председателят на Палатата Божидар Божинов приветства присъстващите официални лица: посланика на Турция у нас Н.Пр. Мехмет Гюджюк, председателя на Турско-българския бизнес съвет Ялчин Егемен, члена на Борда на Истанбулската търговска палата Шабан Дишли, председателя на Турско-българската търговска палата Сердар Ераслан и всички гости, като пожела скорошно приемане на Турция за пълноправен член на ЕС. Божидар Божинов изтъкна, че като добри съседи, ние имаме много общи интереси. Изграждането на Коридор № 4 е от изключително значение и за двете страни, както и изграждането на Петролопровода. Съществуващите проблеми ще бъдат решавани постепенно - облекчаване на визовия режим, обработката на стоки на митницата и унифициране на необходимите документи.

Ялчин Егемен подчерта, че от момента на създаването си през 1991 г., съветът способства за активизиране на търговските отношения. Стокообменът от 700 млн. щ.д. през 1998 г., е нараснал до 3 200 млн. щ.д. Турция внася мед и аноди от мед, нефтени масла, продукти от желязо или стомана, необработено олово, стъкло, машини, пътнически и туристически кораби, фериботи и товарни кораби. Би било добре да се развие и подсектора "резервни части" за тях. Освен това нараства вносът на храни, грозде и вина от България.

Г-н Егемен счита, че Турция може да окаже помощ на страната ни за модернизация на здравеопазването, а в развитието на зимния и спа туризма могат успешно да участват турски предприемачески фирми.

Шабан Дишли изтъкна, че Истанбулската търговска камара е една от най-старите и големи организации на деловите среди в света със значителен потенциал за подпомагане на бизнеса и отбелязва 125 г. от създаването си.

Лектори от Българска агенция за инвестиции и от Съюза за балнеология и спа-туризъм запознаха аудиторията с инвестиционния климат и перспективни проекти в страната.



 

Back   HOME

13 юни 2007 г.