БТПП участва в годишна среща на членовете на МОР от Европа и Централна Азия


На 15 и 16 септември в Копенхаген се състоя годишна среща на членовете на Международната организация на работодателите (МОР)* от Европа и Централна Азия. Българските работодатели бяха представени от председателя на БТПП Цветан Симеонов, като координатор на АОБР.

Форумът бе открит с приветствено слово от Ренате Хорнунг – Драус, заместник-председател за Европа, МОР. Сред ключовите говорители бяха министърът на заетостта на Кралство Дания Йорн Лансен, регионалният директор на Международната организация на труда (МОТ) за Европа Хайнц Колер, проф. Йенс Кристиансен от Университета в Копенхаген, проф. Бернд Ваас от Гьоте Университет, Франкфурт, Данте Песче от работната група на ООН за бизнес и човешки права.

Обсъдени бяха приоритетите на политиката на работодателите в региона, обменен бе опит и добри практики относно заетостта и икономическия растеж, интернационализацията на бизнеса със съдействието на работодателските организации. Разгледани бяха новите тенденции в развитието на индустриалните отношения - както на европейско, така и на глобално ниво, правата на бизнеса и социалните права. Надзорните механизми на Съвета на Европа също бяха тема на срещата.

По време на форума в Копенхаген беше предложен заключителен документ, включващ приоритети в работата на членовете на МОР от Европа и Централна Азия, който ще бъде представен след редактирането му, с направените изменения и допълнения. Обсъдени бяха и въпроси от дневния ред на следващата среща на МОТ на регионално ниво, която ще се проведе  през 2017 г. в Истанбул.

БТПП обърна внимание на необходимостта от противопоставяне на още две тенденции в ЕС - идеята за данъчно облагане на печалбите, генерирани от роботи, заменящи обикновени работни места, както и намерението за  уеднаквяване на  данъчните ставки. Обърнато беше внимание, че българските работодатели се противопоставят на подобно намерение. Основният им аргумент е, че е налице една добре работеща система, благодарение на която при най-ниските данъчни ставки страната ни реализира не дефицит, а излишък в бюджета.

----------------
* МОР е създадена през 1920 г. и представлява 150 национални работодателски организации в 143 страни

 

Back

17 септември 2016 г.